1000+ Self Made Questions and Answers have been prepared and posted so for in this site to motivate Postal LDC Exams Aspirants in the form of Quizzes(800+ Questions)/MCQs(200+ Questions)/Matches(400+ Questions)/Can be find in TAG Section.

Header Ads

01/ 02
India Post
02 / 02
India Post

  • Latest Posts

    GDS to MTS GK Questions | GDS to Postman, Mail Guard, PA SA Exam GK (General Knowledge) Questions and Answers | Mock Test No - 05

    GK Questions for GDS to MTS Exam. Important GK Questions and Answers for GDS to Postman Exam. General Knowledge, Geography, Civics, Current Affairs, Culture, Freedom Struggle & Ethicks. Multiple choice questions and answers (MCQs) for GDS to MTS (Multi-Tasking Staff), Postman & Mail Guard Common Exam. Model Papers and Quiz for GDS to MTS, Postman & Mail Guard, PA/SA LDCE Departmental Exam. SOP, Short Notes, PPT, PDF, Quiz,Online Test, Mock Test, Previous Questions and Answers, Solved Papers, Online Test.Useful for Postal Exams/LGO Exams/GDS to Postman/MTS/Mail Gaurd/PA/SA (Postal Assistant/Sorting Assistant) Exams in postal department.




     

    1. First National Park of India is_____

    A Nanda Devi National Park

    B Rajaji National Park

    C Jim Corbett National Park

    D Kanha National Park

    ANSWER - C

     

    2. Which one of the following states of India does not produce rubber?

    A Karnataka

    B Telangana

    C Kerala

    D Tamil Nadu

    ANSWER - B

     

    3. Which state of India has the largest reserves of coal?

    A Andhra Pradesh

    B Maharashtra

    C Orissa

    D West Bengal

    ANSWER - D

     

    4. Which state has the highest forest cover among the following Indian states in terms of area?

    A Arunachal Pradesh

    B Chhattisgarh

    C Madhya Pradesh

    D Orissa

    ANSWER - C

     

    5. Which one of the following is the oldest mountains in India?

    A Vindhyas

    B Aravallis

    C Satpuras

    D Nilgiris

    ANSWER - B

     

    6. What is Lagoon?

    A Pond

    B Lake

    C Waterfall

    D Cascade

    ANSWER - B

     

    7. 'Koyna Project' is related to which state?

    A Himachal Pradesh

    B Uttar Pradesh

    C Maharashtra

    D Bihar

    ANSWER - C

     

    8. Neyveli Thermal Power Station is related to which state of India

    A Karnataka

    B Madhya Pradesh

    C Tamil Nadu

    D Uttar Pradesh

    ANSWER - C

     

    9. The longest dam in India is

    A Nagarjuna Sagar Dam

    B Bhakra dam

    C Hirakud Dam

    D Kosi Dam

    ANSWER - C

     

    10. Satish Dhawan Space Centre is located in which of the following islands?

    A Chandipur

    B Abdul Kalam island

    C Sriharikota

    D Vikram Sarabhai island

    ANSWER - C

     

    11. What is the total number of High Courts in India at present?

    A 22

    B 23

    C 24

    D 25

    ANSWER - D

     

    12. If a Minister of a state wants to resign, to whom he should address the letter of resignation?

    A Governor of the State

    B Leader of his political party

    C Chief Minister

    D Speaker of Vidhan Sabha

    ANSWER - C

     

    13. The 'creamy layer' concept refers to

    A Classification by social level

    B Classification by economic level

    C Classification by Castes

    D Classification based on milk use

    ANSWER - B

     

    14. Who was the first non-Congress prime minister in independent modern India’s history?

    A Charan Singh

    B Gulzarilal Nanda

    C Morarji Desai

    D Vishwanath Pratap Singh

    ANSWER - C

     

    15. Which of the following Articles of the constitution of India deals with the uniform civil code?

    A Article 43

    B Article 45

    C Article 44

    D Article 46

    ANSWER - C

     

    16. Which article of the constitution provides the parliament the power to amend constitution?

    A 361

    B 372

    C 368

    D 370

    ANSWER - C

     

    17. Who is guardian of the Indian Constitution ?

    A President of India

    B Prime Minister of India

    C Supreme Court

    D Parliament

    ANSWER - C

     

    18. Goods and Services Tax (GST) was enacted by Parliament vide Constitutional Amendment Act, 2016 on 8th September 2016

    A 97th

    B 101st

    C 105th

    D 121st

    ANSWER - B

     

    19. In the Indian Constitution, which article is known as the soul of the Constitution?

    A Article 23

    B Article 32

    C Article 14

    D Article 44

    ANSWER - B

     

    20. In the National Flag, what does saffron colour represent?

    A Spirit of Human nature

    B Spirit of colours

    C Spirit of Renunciation

    D None of the above

    ANSWER - C

     

    21. Who is the head of the task force recently set up by the Centre to monitor monkey-pox situation in India?

    A Amitabh Kant

    B V K Paul

    C Mansukh Mandaviya

    D Bharati Pawar

    ANSWER - B

     

    22. Tejaswin Shankar became the first Indian to win a medal in Common wealth Games in which sports?

    A Shot-put

    B High Jump

    C Triple Jump

    D Pole Vault

    ANSWER - B

     

    23. The National Education Policy (NEP) was announced in which year?

    A 2014

    B 2016

    C 2018

    D 2020

    ANSWER - D

     

    24. Which is the first ‘Har Ghar Jal certified’ state in India?

    A Kerala

    B Goa

    C Karnataka

    D Odisha

    ANSWER - B

     

    25. India’s first 3D-printed post office is set to come up in which city?

    A Chennai

    B Bengaluru

    C Hyderabad

    D Lucknow

    ANSWER - B

     

    26. Which company has partnered with technology giants such as Meta, Google, Microsoft and Intel to roll out 5G services?

    A TaTa

    B Reliance

    C Bharathi Airtel

    D Aditya Birla's Idea

    ANSWER - B

     

    27. ‘Scholarship for PMCARES Children’ scheme was launched under which Ministry?

    A Ministry of Women and Children

    B Ministry of Social Justice and Empowerment

    C Ministry of Law and Justice

    D Ministry of Home Affairs

    ANSWER - B

     

    28. ‘Baikho festival’ is predominantly celebrated in which Indian state?

    A Uttar Pradesh

    B Punjab

    C Assam

    D Maharashtra

    ANSWER - C

     

    29. Which is the main venue of the eighth International Day of Yoga (IDY) celebrations in India?

    A Gandhi Nagar

    B Mysuru

    C Hyderabad

    D Patna

    ANSWER - B

     

    30. When is the ‘Ayushman Bharat Diwas’ celebrated in India?

    A April 25

    B April 30

    C May 1

    D May 5

    ANSWER - B

     

    31. The revolt of 1857 had its beginning in

    A Bombay

    B Madras

    C Plassey

    D Meerut

    ANSWER - D

     

    32. The Non-Cooperation Movement was suspended in February 1922 on account of

    A The Chauri Chaura incident

    B Hindu Muslim riots

    C Arrest of Mahatma Gandhi and his imprisonment for six years

    D Jallianwala massacre

    ANSWER - A

     

    33. Which of the following leader was not moderate?

    A Dada Bhai Naoroji

    B Anand Charlu

    C Bipin Chandra Pal

    D Madan Mohan Malviya

    ANSWER - C

     

    34. The spark for the Swadeshi Movement was the __________ decision to partition Bengal

    A French

    B British

    C Dutch

    D Portuguese

    ANSWER - B

     

    35. When was the Non-Cooperation Movement got momentum under the leadership of Mahatma Gandhi and the Indian National Congress?

    A 1920-1922

    B 1922-1924

    C 1987-1989

    D 1990-1992

    ANSWER - A

     

    36. When was the ‘Quit India Movement’ launched by Mohandas Karamchand Gandhi?

    A 1946

    B 1939

    C 1942

    D 1940

    ANSWER - C

     

    37. Gandhi had given out the stirring call of ‘Do or Die’ during the __________ Movement

    A Non-cooperation

    B Khilafat

    C Civil Disobedience

    D Quit India

    ANSWER - D

     

    38. In which years did Gandhiji start Satyagraha Movement?

    A 1919

    B 1917

    C 1934

    D 1909

    ANSWER - B

     

    39. ‘Rath Yatra’ at Puri is celebrated in honour of which god?

    A Lord Shiva

    B Lord Rama

    C Lord Jagannath

    D Lord Vishnu

    ANSWER - C

     

    40. Which of the following pair matches correctly?

    A Kuchipudi – Odisha

    B Bharatnatyam -Tamil Nadu

    C Kathak – Kerala

    D Kathkali-Uttar Pradesh

    ANSWER - B

     

    41. Which musical instrument Ustad Bismillah Khan used to play?

    A Flute

    B Shehnai

    C Tabla

    D Sarod

    ANSWER - B

     

    42. Which Indian city is known as Manchester of India?

    A Ludhiana

    B Hisar

    C Lucknow

    D Ahmedabad

    ANSWER - D

     

    43. Which fiber dominates the textile industry?

    A Silk

    B Linen

    C Cotton

    D Jute

    ANSWER - C

     

    44. In which language did Kalhana write Rajatarangini?

    A Sanskrit

    B Prakrit

    C Pali

    D Magadhi

    ANSWER - A

     

    45. Where is Nanda Devi National Sanctuary located?

    A Himachal Pradesh

    B Uttarkhand

    C Jammu and Kashmir

    D Punjab

    ANSWER - B

     

    46. Strong ______ means you have a high sense of moral and ethical behavior that earns respect of others

    A Cooperation

    B Confidence

    C Attitude

    D Character

    ANSWER - D

     

    47. You are a person with a high level of______if you stand by your values even if others put pressure on you to do something that is wrong or if they make fun of you.

    A Communication

    B Cooperation

    C Honesty

    D Integrity

    ANSWER - D

     

    48. Some jobs cannot be done alone and some can be done much better and faster if you possess the quality of

    A Responsibility

    B Respect

    C Teamwork

    D Cooperation

    ANSWER - C

     

    49. A written statement of policies and principles that guides the behaviour of all employees is called

    A Ethical Dilemma

    B Word of Ethics

    C Code of Ethics

    D Law of Morale

    ANSWER - C

     

    50. ________ are the true reasons for our actions when we have something to lose or gain as a result.

    A Schemes

    B Plans

    C Motives

    D Rules

    ANSWER - C

    Like and Share

    Click here to Join Telegram Channel

    No comments

    It's all about friendly conversation here at postalstudy. I'd love to hear your thoughts!
    Be sure to check back again because I do make every effort to reply to your comments here.