Multiple Choice Questions on The Indian Post Office Act 1898 - Postalstudy | Post Office Blog | Materials for | Exams
2000+ Self Made Questions and Answers have been prepared and posted so for in this site to motivate Postal LDC Exams Aspirants in the form of Quizzes(800+ Questions)/MCQs(900+ Questions)/Matches(400+ Questions)/Can be find in TAG Section.

Header Ads

India Post

Multiple Choice Questions on The Indian Post Office Act 1898


1. Which of the following products/services are not mentioned in the schedule of the Indian Post office act:

       a) Printed Post Card

       b) Speed Post

       c) Letter Cards

       d) Parcels

                                                                     Ans(B)

2. Which Of the following is true of Postage stamps as mentioned in IPO Act 1898?

       a) Postage stamps are deemed to be stamps for the purpose of revenue.

       b) Postage stamps are deemed to be sovereign guarantee.

       c) Postage stamps are deemed to be cash for the purpose of revenue.

       d) Postage stamps are deemed to be equivalent to currency notes printed by the Reserve bank of india.

                                                                     Ans(D)

3. When was IPO act last amended?

       a) 2015

       b) 2009

       c) 2002

       d) 2017

                                                                            Ans(D)

4. As per section 9 of the Indian Post office Act, the registered newspaper should satisfy the following conditions:

       i) It is published in number at intervals of not more than thirty one days.

       ii) It is published in number at intervals of not morethan thirty days,

       iii) It has a bonafide list of subscribers.

       iV) It may be a free paper without any cost.

Which amongst the above is correct?

       a) i&iv

       b) ii & iv

       c) i & iii

       d) ii & iii

                                                                               Ans(C)

5. Which of the following about the IPO Act is incorrect?

       a) There is a provision about recovery of money order paid to the wrong person

       b) There is a chapter on ship letters

       c) It grants exclusive privilege of  conveying letters reserved to the Governament

       d) It defines the Universal Service Obligation of the Department of Posts, Central Governament.

                                                                     Ans(D)

 

6. Some of the following products/services alongwith postage rates such as Postcards, Registered Newspaper, etc are mentioned in the

       a) First schedule of IPO act 1898

       b) Second schedule of IPO act 1898

       c) Clause 5 of IPO act 1898

       d) Clause 75 of IPO act 1898

                                                                     Ans(A)

 

7. Which of the following penalties are not mentioned in the IPO Act?

       a) penalty for unlawfully diverting letters

       b) penalty for detaining mails or opening mail bags

       c) penalty for insufficient postage on article

       d) penalty for contravention of section 5 of the IPO act

                                                                     Ans(C)

 

 

 

 

8.         The Post Office Act came into Force on

 

a)         1st Jun 1988                          

b)         2nd Jul 1878

c)        1st Jul 1898                          

d)         None of these                                                Ans: c

 

9.         Mark correct option

 

a)         The expression “postage” means the duty chargeable for the transmission by post of postal articles

b)         The expression “postage stamps” means any stamp provided by the [Central Government] for denoting postage or other fees or sums payable in respect of postal articles under this Act

c)         The expression “post office” includes every house, building, room, carriage or place used for the purposes of the Post Office.

d)         All the above                 Ans: d(2)

 

10.         Meanings of “in course of transmission by post” and “delivery “for the purposes of this Act

 

a)         A postal article shall be deemed to be in course of transmission by the post from the time of its being delivered to a post office to the time of its being delivered to the addressee or of its being returned to the sender or otherwise disposed.

b)         The delivery of a postal article of any description to a postman or other person authorized to receive postal articles of that description for the post shall be deemed to be a delivery to a post office

c)         The delivery of a postal article at the house or office of the addressee, or to the addressee or his servant or agent or other person considered to be authorized to receive the article

d)         All the above                                        Ans: d(3)

 

11.         Mark the correct option

 

a)         Common carriers of passengers or goods, and their servants or agents, except as regards letters solely concerning goods in their carts or carriages are forbidden  to convey letter.

b)         Owners and masters of vessels sailing or passing on any river or canal in [India], or between any ports or places in [India] and their servants or agents are forbidden to convey of letter

c)         Exemption from liability for loss, misdelivery, delay or damage.-The [Government] shall not incur any liability by reason of the loss, misdelivery or delay of, or damage to, any postal article in course of transmission by post

d)         No officer of the Post Office shall incur any liability by reason of any such loss, misdelivery, delay or damage, unless he has caused the same fraudulently or by his willful act or default

e)         All the above           Ans: e (5-6)

 

 

12.         The Central Government may fix the inland rate published in

 

a)         DG orders                                         

b)         By letter

c)        Gazette notification                        

d)         None of the above                                                     Ans: c(7)

 

13.         For the purpose of such registration, every publication, consisting wholly or in great part of political or other news, or of articles relating thereto or to other current topics, with or without advertisements, shall be deemed a newspaper, subject to the following conditions, namely

 

a)         That it is published in numbers at intervals of not more than thirty one days;

b)         That it has a bona fide list of subscribers

c)         All of the above                                           

d)         None of these                                                   Ans: c(9)

 

14.         Mark correct option

 

a)         If any postal article on which postage or any other sum chargeable  is refused or returned as aforesaid, or if the addressee is dead or cannot be found, then the sender shall be bound to pay the postage or sum due thereon

b)         If any person refuses to pay any postage or other sum due to be recovered from the person as imposed a fine under this Act.

c)         The official mark of the Post Office denoting that the article has been refused, or that the addressee is dead or cannot be found, shall be prima facie evidence of the fact so denoted

d)         The official mark on a postal article denoting that any postage or other sum is due in respect thereof

e) Alltheabove                                                                                                                                                                                                                Ans: e(11)

 

15.         Transmission by post of anything-injurious post of tickets, proposals, etc., relating to unauthorized lotteries prohibited is explained in:

 

a)         Section 18                                                    

 b)        Section 19,19A

c)         Section 20                                                    

d)         None of these                                                                   Ans: b

 

16.         Where the dispatch or delivery from a post office of letters would be delayed by the dispatch or delivery there from at the same time of book, pattern or sample packets and parcels explained in

 

a)         Section 18                                                    

b)         Section 22

c)         Section 20                                                    

d)         None of these                                                          Ans: b

 

17.       Prohibition of transmission by post of certain newspapers & Power to detain newspapers explained in

 

a)         Section 18                                                    

b)         Section 22

c)        Section 27 A,B,C                                           

d)         None of these                                                       Ans: c

 

 

 

 

 

 

 

18.       Liability in respect of postal articles insured shall be liable to pay compensation, not exceeding the amount for which a postal article has been insured, to the sender thereof for the loss of the postal article or its contents, or for any damage caused to it in course of transmission by post explained in

 

a)        Section 18                                                    

b)        Section 33

c)        Section 20                                                    

d)         None of these                                                              Ans:b

 

19.       Transmission by post of value-payable postal articles explained in

 

a)         Section 34                                                    

b)        Section 33

c)        Section 20                                                    

d)         None of these                                                         Ans:a


20.       Final disposal of undelivered postal articles

 

a)         Letters and postcards shall be destroyed

b)         Money or saleable property, not being of a perishable nature, found in any

undelivered postal article, shall be detained for a period of one year in the office of the Post Master General

c)         On the expiration of that period no person has established his right thereto, shall, if money, be credited to the Post Office

d)         If saleable property, be sold, the sale-proceeds being credited to the Post Office.

e)      Alltheabove                                                                                                                                                                                               Ans: e(39)

21.       The rules related to MO in IPO act explained in section

 

a)         43 to 48                                                        

          b)         38 to 42

c)         49 to 53                                                         

d )        None of these                                                    Ans: a

 

22.       Penalty for misconduct of person employed to carry or deliver mail bags or postal articles.-Whoever, being employed to carry or deliver any mail bag or any postal article in course of transmission by post

a)         Punishable with fine which may extend to hundred rupees and 1 month imprisonment

b)         Punishable with fine which may extend to fifty rupees

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)        Noneofthese                                                                                                                                                                                        Ans: b(49)

 

23.       Whoever, being employed to carry or deliver any mail bag or any postal article in course of transmission by post, voluntarily withdraws from the duties of his office without permission or without having given one month's previous notice in writing

a)         Punishable with fine which may extend to fifty rupees

b)         Punishable with imprisonment which may extend to one month, or with fine which may extend to hundred rupees, or with both.

c)         Punishable with imprisonment, which may extend to one month, or with fine, which may extend to fifty rupees, or with both.

d) None of the above                                                         Ans: c(50)

 

 

 

24.       Whoever, being employed to carry or deliver any postal article made any false entry in the register with intent to induce the belief that he has visited a place, or delivered a postal article, which he has not visited or delivered

 

a)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.

b)         Punishable with fine which may extend to fifty rupees or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)   None of these                                                              Ans: a(51)

 

 

25.       Whoever, being an officer of the post office, commits theft in respect of or dishonestly misappropriates, or for any purpose whatsoever, secretes, destroys or throws away, any postal article in course of transmission by post or anything contained therein, shall be punishable

 

a)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.

b)         Punishable with fine which may extend to fifty rupees or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.

c)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to seven years, and shall also be punishable with fine

d)        None of these                                                    Ans: c(52)

 

26.       Whoever, being an officer of the Post Office, contrary to this duty, opens, or causes or suffers to be opened, any postal article in course of transmission by post, or willfully details or delays

 

a)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.

b)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, or with fine or both..

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)   None of these                                        Ans: b(53)

 

27.       Whoever, being an officer of the PO fraudulently puts any wrong official mark on a postal article or fraudulently alters, removes or causes to disappear an official mark which is on a postal article

 

a)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to one hundred rupees, or with both.

b)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, or with fine or both..

c)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, and shall also be punishable with fine

d)    None of these                                                    Ans: c(54)

 

 

28.       Penalty for fraudulently preparing, altering, secreting or destroying Post Office documents

 

a)         Punishable with fine which may extend to hundred rupees and 1 month imprisonment

b)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, and shall also be punishable with fine

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)         None of these                                           Ans:b(55)

 

29.       Whoever being appointed to selling postage stamp and sold excess rate

 

a)          Punishable with imprisonment for a term which may extend to 6 months/with

fine which may extend to two hundred rupees, or with both; or

b)        Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, and shall also be punishable with fine

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)         None of these                                Ans: c(60)

 

30.       Whoever places in or against any letter box provided by the post office for the reception of postal articles any fire, match or light, any explosive, dangerous, filthy, noxious or deleterious substance

 

a)         Punishable with fine which may extend to hundred rupees and 1 month imprisonment

b)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to one year or with fine or with both.

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)        None of these                                                  Ans: c(62)

 

31.       Whoever, without due authority, affixes any placard, advertisement, notice, list, document, board or other thing in or on, or paints, tars or in any way disfigures any post office

 

a)         Shall be punishable with fine which may extend to fifty rupees.

b)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to one year or with fine or with both.

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)         None of these                                    Ans: a(63)

 

32.       Whoever, being required by this Act to make a declaration in respect of any postal article to be sent by post or the contents or value thereof, makes in his declaration any statement which he knows, or has reason to believe, to be false, or does not believe to be true

 

a)         Shall be punishable with fine which may extend to fifty rupees.

b)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees, and, if the false declaration is made for the purpose of defrauding the Government, with fine which may extend to five hundred rupees.

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)        None of these                                            Ans: b(64)

 

33. Penalty for detention of letters on board vessel arriving in port

 

a)         Shall be punishable with fine which may extend to fifty rupees.

b)         Punishable with fine which may extend to fifty rupees for every such postal article as aforesaid

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)         None of these                                          Ans: b(66)

 

34.       Penalty for detaining mails or opening mail bag

 

a)         Shall be punishable with fine which may extend to fifty rupees.

b)         Shall be punishable with fine which may extend to two hundred rupees :

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)         None of these                                           Ans: b(67)

 

35.       Whoever fraudulently retains or willfully secretes or makes away with, or keeps or detains, or when required by an officer of the post office, neglects or refuses to deliver up

 

a)         Punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, and shall also be punishable with fine

b)         Shall be punishable with fine which may extend to two hundred rupees :

c)         Punishable with fine which may extend to two hundred rupees

d)         None of these                                            Ans: a(68)

 

36.       Whoever, being required by IPO Act 1898 to make a declaration in respect of any postal article to be sent by post or the content or value thereof, make in his declaration any statement which he knows, or has reason to believe, to be false, or does not believe to be true, shall be punishable under Section 64 of the said act:

 

(A)       With fine which may extend to two hundred rupees

(B)       With imprisonment for a term which may extend to six months

(C)       With imprisonment for a term which may extend to six months, or with fine which may extend to one hundred rupees

(D)       None of the above option is correct                               Ans:A

 

37.       In proceedings under IPO Act 1898 for recovery of any postage or other sum alleged to be due in respect of a postal article:

 

(A)       The presence of an officer of the Post office concerned shall be prima facie evidence under the said Act

(B)       The presence of an official of the Post Office concerned shall be prima facie evidence under the said Act

(C)       The production of the postal article, having thereon the official mark of the post office denoting that the article has been refused or that the addressee is dead or cannot be found, shall be prima facie evidence under the said Act

(D)       The statement under (A) & (B) above is correct         Ans:c

 

38. Any postal article sent by post in contravention of the provision of Section 19 or 19-A of Indian Post Office Act 1898 may be opened and destroyed if necessary under the authority of –

 

(A)       The officer incharge of the Post office

(B)       The Divisional Superintendent

(C)       The Postmaster General

(D)       None of the authorities mentioned in (A) (B) or (C) above                           

                                                                                Ans:C

 

39. Any postal article suspected to contain any goods of which the transmission by post is prohibited by or under any enactment for the time being in force is received for delivery at a post office:

 

(A)       That post office will deliver the article to the addressee without any interference

(B)       The officer incharge of the post office will issue notice to the addressee inviting him to attend post office and shall in his presence open and examine the postal articles

(C)       The officer incharge of the post office will open and examine the postal article in presence of the postal staff

(D)       The officer incharge shall send the postal article to RLO for disposal        

 

                                                                                                Ans (B)

Click here to Join Telegram Channel

No comments

It's all about friendly conversation here at postalstudy. I'd love to hear your thoughts!
Be sure to check back again because I do make every effort to reply to your comments here.